Brief tot tijdelijke opschorting, kwijtschelding of vermindering van de huursom

Indien het door het Corona-virus niet lukt je huur tijdig en/of volledig te betalen, is het misschien een verleidelijk idee om de volledige maandelijkse huursom niet te betalen. Dit is echter iets dat we je ten zeerste afraden. Een deel van je huursom betalen, zodat je nog levensonderhoud kan betalen, is de betere keuze.

Laatste revisie

26/05/2020

Formaten

Word & PDF

Grootte

1 – 2 pagina’s

Beoordeling


4,5 – 3 stemmen

Hoe werkt het?

Kies een document

Alle documenten zijn opgesteld door ervaren specialisten en zijn altijd conform de laatste wetgeving.

Beantwoord de vragen

Als er iets niet duidelijk is kan je steeds de hulp inroepen van onze experts.

Download document

Je kan het document rechtstreeks in word of pdf downloaden. We sturen ook een kopie via email.

Wat is een brief tot opschorting betaling huursom?

Is een vermindering van de huursom mogelijk?

 

Tijdens deze coronacrisis komen veel huurders in de problemen met de betaling van hun huur. Op de private huurmarkt bestaat er echter geen specifieke regeling voor de betaling van de huurprijs tijdens de coronacrisis. De Vlaamse overheid vraagt aan de verhuurders om zich soepel op te stellen wanneer de huurder of kotstudent vraagt om de maandelijkse huurprijs uitgesteld of in schijven te betalen. Dit kan echter niet afgedwongen worden, er bestaat immers geen wet waardoor de verplichting voor huurders om huur te betalen zou wegvallen. Verhuurders kunnen natuurlijk uit vrije wil de huur of een deel ervan kwijt schelden. Er doen reeds enkele verhalen de ronde van verhuurders die uit solidariteit dit deden. Indien een verhuurder hiermee akkoord gaat, vraag hen dan om dit op papier te zetten met een handtekening.

Wat als je de huursom niet kan betalen tijdens Corona?

 

Indien het door het Corona-virus niet lukt je huur tijdig en/of volledig te betalen, is het misschien een verleidelijk idee om de volledige maandelijkse huursom niet te betalen. Dit is echter iets dat we je ten zeerste afraden. Een deel van je huursom betalen, zodat je nog levensonderhoud kan betalen, is de betere keuze. In dat geval verwittig je de verhuurder, per telefoon of nog beter per mail, dat je dankzij inkomensverlies door tijdelijke werkloosheid of tijdelijke bedrijfssluiting een bepaalde maandelijkse som zal betalen. Dit in afwachting van de totale uitkering van de vergoeding door de overheid. Hierbij geef je ook aan dat je eenmaal je de volledige vergoeding ontvangen hebt, je de betalingsachterstand zult wegwerken.

 

Wanneer heb je deze brief nodig?

 

De kans is groot dat dit je verhuurder zal gerust stellen. Mocht dit toch niet het geval zijn, weet dan dat hij enkel via het vredegerecht sancties zoals de ontbinding van de huurovereenkomst kan bekomen. In deze tijden zullen vrederechters dit type zaken echter met de nodige mildheid beoordelen.

 

Hoe het model bewerken?

 

Je vult ons formulier in. Het document wordt naargelang jouw antwoorden per sectie opgemaakt. Aan het einde kan je het in Word en/of PDF formaat downloaden en ontvangen. Je kan het later steeds bewerken en onbeperkt opnieuw gebruiken. 

 

Andere relevante documenten die jou misschien interesseren

 

  • Handelshuurovereenkomst
  • Huurovereenkomst voor kantoren
  • Huurovereenkomst/verhuurovereenkomst

 


Waarom kiezen voor Jureca voor jouw documenten

  • Gemakkelijk en juridisch juiste documenten
  • Geen verassingen of te dure facturen.
  • Geen verassingen of te dure facturen.

Vragen? Stel ze hier

Andere namen

Betalingsuitstel huursom, kwijtschelding betalingsverplichting huur

Land

België (Nederlands)