Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

 • Gratis intake gesprek
 • Analyse van jouw situatie
 • Vaste en gunstige tarieven
 • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Heb je nood aan betaalbaar juridisch advies?

Rijden tijdens rijverbod

Juridisch advies rond rijverbod

Rijden tijdens rijverbod

Boete voor rijden tijdens rijverbod

Een rijverbod verbiedt u om een motorvoertuig te besturen gedurende een bepaalde periode. Door toch te rijden tijdens uw rijverbod, krijgt u een nieuwe, zware bijkomende straf opgelegd. Het eventueel eerder uitgesproken rijverbod blijft uiteraard ook gelden.

Twee soorten rijverbod

Er bestaan twee soorten rijverbod:

 • Verval van het recht tot sturen: dit is een uitspraak van een rechter die u verbiedt om gedurende een bepaalde periode uw wagen te besturen. Zo’n veroordeling kunt u bijvoorbeeld oplopen na een grove snelheidsovertreding.
 • Onmiddellijke intrekking rijbewijs: dit is een tijdelijke politiemaatregel om te vermijden dat u nog achter het stuur van uw wagen kruipt. Dit komt het vaakst voor als u positief geblazen hebt bij een alcoholcontrole.
 

Boete rijden tijdens rijverbod

Afhankelijk van uw type rijverbod, gelden er verschillende regels:

 • Verval van recht tot sturen: De geldboete voor rijden tijdens verval van het recht tot sturen (zgn. ‘sturen spijts verval’) bedraagt € 4.000,00 tot € 16.000. U riskeert daarnaast ook een gevangenisstraf van vijftien dagen tot een jaar en een verplicht (aanvullend) rijverbod van drie maanden tot vijf jaar of zelfs voorgoed.
 • Onmiddellijke intrekking rijbewijs: De geldboete voor rijden ondanks een ingetrokken rijbewijs bedraagt € 1.600 tot € 16.000 en u riskeert eveneens een gevangenisstraf van drie maanden tot een jaar. U krijgt ook in elk geval een nieuw rijverbod van minimaal drie maanden.
 

Herhaling

De straffen worden verdubbeld bij herhaling binnen drie jaar te rekenen van de dag van de uitspraak van een vorig veroordelend vonnis dat in kracht van gewijsde is gegaan.

 

Recht van verhaal voor verzekering

Een belangrijk gevaar als u gaat rijden tijdens uw rijverbod, is het recht van verhaal voor uw verzekeringsmaatschappij. Anders gezegd: als u een ongeval veroorzaakt terwijl u het rijverbod negeerde, mag uw verzekeringsmaatschappij alle schadekosten van de tegenpartij van u terugvorderen. Zeker als er gewonden gevallen zijn, kan dit financieel zwaar uitvallen.

 

Inbeslagname van uw voertuig na rijden tijdens rijverbod

Als u betrapt wordt op rijden tijdens uw rijverbod, kan de politie uw auto in beslag nemen. Dat heet officieel ‘immobilisering van een voertuig als beveiligingsmaatregel’. Concreet betekent het dat u uw wagen pas terugkrijgt als uw rijverbod eindigt. Alle takel- en opslagkosten zijn in zulk geval ook voor uw rekening. Ze komen bovenop de boete.

Bestel een advies

Waarom kiezen voor Jureca?

 • 1. Eenvoudig te bereiken wanneer jij het wilt.
 • 2. Geen verassingen of te dure facturen.
 • 3. Dankzij slimme tools en automatisaties.

Vragen? Stel ze hier