Vluchtmisdrijf

Juridisch advies over vluchtmisdrijf

Wanneer is er vluchtmisdrijf?

Volgens de wet is er sprake van vluchtmisdrijf wanneer je:

de oorzaak of de aanleiding bent van een ongeval en je opzettelijk weg vlucht om je aan vaststellingen te onttrekken

Dat je de oorzaak of de aanleiding bent, betekent dat je op en bepaalde manier betrokken was bij een ongeval. De aanleiding zijn van een ongeval volstaat! Dus ook als de aanrijding niet jouw schuld is, kan er sprake zijn van vluchtmisdrijf.

Een ongeval of een aanrijding is voldoende. Gewonden of schade is daarbij niet vereist. Ook een geparkeerde auto aanrijden valt hieronder! Het hoeft daarbij zelfs niet dat de auto zichtbare schade heeft.

Opzettelijk wegvluchten betekent dan weer dat ja wetens en willens vlucht na een aanrijding. In principe als je geen weet hebt van een aanrijding, kan je niet worden beschuldigd van vluchtmisdrijf. Of je wist van een ongeval, kan blijken uit de omstandigheden. Meestal wordt gekeken naar de omvang van de schade om de klap bij de aanrijding in te schatten en dus zo te proberen achterhalen in hoeverre je deze klap kon voelen of niet.

Je moet in alle geval zij weggereden om vaststellingen te bemoeilijken. Dat je bijvoorbeeld zonder rijbewijs reed, zonder verzekering of dat je gedronken had.

Boete bij vluchtmisdrijf?

Vluchtmisdrijf wordt streng bestraft. De minimumboete bedraagt 1.200 EUR, met als maximum 12.000 EUR. Daarnaast kan ook een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden en een rijverbod van minstens 8 dagen worden opgelegd.

Er zijn verder nog verzwarende omstandigheden of recidive die de straffen voor vluchtmisdrijf gevoelig kunnen verhogen.

Niet ter plaatse blijven

Verder heeft de wet ook bepaalde voorschriften van wat je moet doen wanneer je betrokken bent bij een ongeval.

Zo zal je je identiteitskaart moeten tonen aan iedereen die erom vraagt. Je moet ter plaatse blijven voor de nodige vaststellingen of om een aangifte doen bij de politie. Op zijn minst laat je je gegevens achter.

Boete bij niet ter plaatse blijven?

Doe je dit niet, en worden bv. geen gegevens achtergelaten, dan maak je je schuldig aan ‘niet ter plaatse blijven’ na een ongeval. De boete die kan worden opgelegd bedraagt 55 EUR. Ook kan een rijverbod worden opgelegd. Deze straffen staan in schril contrast met de straffen voor vluchtmisdrijf.

Wat is nu het verschil tussen vluchtmisdrijf en ‘niet ter plaatse blijven’?

Het grote verschil tussen beiden ligt hem in de bedoeling. Wist je niet dat er een aanrijding was, of was je verstrooid, dan spreken we van ‘niet ter plaatse blijven’. Was er echt sprake van vluchten om iets te verbergen, dan spreekt men van vluchtmisdrijf.

De rechter beslist!

Niet al uitzonderlijk zal een advocaat de kwalificatie vluchtmisdrijf naar ‘niet ter plaatse blijven’ proberen ombuigen. Zulks met wisselend succes, het is uiteindelijk de rechter die beslist of er vluchtmisdrijf werd gepleegd of niet.

Bestel hier de oplossing voor jouw situatie

Zit jij ook met dit probleem? Wij helpen je verder

Hoe werkt het?

  • 1. Vul het formulier in. Wij analyseren jouw situatie en vraag.
  • 2. We bellen jou op en reiken enkele mogelijke oplossingen aan.
  • 3. Kies vrijblijvend uw oplossing

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Betaalbaar advies op maat van een gespecialiseerde advocaat
  • 2. Praktische oplossing voor jouw situatie
  • 3. Snel antwoord op jouw vraag

Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies