Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Wat indien algemene verkoopsvoorwaarden in concurrentie komen met leveringsvoorwaarden?

In belgië is er geen wettelijke regeling voor dit probleem. De rechtbanken hebben in dergelijk geval de laatste tijd voornamelijk twee houdingen aangenomen: 

  • ofwel gelden geen van beide voorwaarden. In dat geval wordt het contract volledig geregeld door het "gemene recht" (burgerlijk recht en handelsrecht) 
  • ofwel gelden de voorwaarden van de partij die "het laatste woord had". In dit geval gaat men ervan uit dat een van de partijen de voorwaarden van de andere partij stilzwijgend heeft aanvaard.

Volgend voorbeeld kan dit verduidelijken: de verkoper doet een offerte tegen zijn algemene verkoopvoorwaarden. De koper plaatst een bestelling op basis van deze offerte, maar verwijst in zijn bestelling naar zijn algemene aankoopvoorwaarden. De verkoper ontvangt de bestelling en voert ze uit. Het contract is (in voormelde rechtspraak) onderworpen aan de algemene aankoopvoorwaarden van de koper want de verkoper heeft ze stilzwijgend aanvaard. Wanneer de verkoper in dit voorbeeld een orderbevestiging zou hebben gestuurd met verwijzing naar zijn algemene verkoopvoorwaarden en de koper zou niet meer gereageerd hebben, dan zou het contract onderworpen zijn geweest aan de algemene verkoopvoorwaarden van de verkoper. Hij had immers "het laatste woord" en de koper wordt verondersteld deze voorwaarden stilzwijgend te hebben aanvaard.

Het is dus best om bij zoveel mogelijk documenten uw algemene voorwaarden te voegen (zeker ook bij de factuur).

Klik hier als je jouw algemene voorwaarden wilt laten opstellen of verbeteren door een advocaat of als je advies wilt.