Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Investeren in vastgoed via tokenization (blockchain)

Al vanaf €50 investeren vastgoed. Het klinkt bijzonder interessant, maar is het ook goed juridisch onderbouwd?

Immotokens, de eerste belgische partij die vastgoed tokenized, omschrijft zichzelf als een innovatieve manier om te investeren in vastgoed door middel van smart contracts en blockchain technologie.

Hoe en waarom ze die technologie gebruiken kan u in dit artikel lezen. Als juridische basis hebben ze een investeringsovereenkomst opgesteld die de juridische vorm van een lening aanneemt met het vastgoed als onderpand, wat moet zorgen voor de finale terugbetaalbaarheid.

Mag immtokens investeringen in vastgoed op deze manier aanbieden?

Conform de definities die worden opgenomen in het FSMA Reglement, kunnen immotokens gekwalificeerd worden als een ‘financieel product’. De commercialisering van tokens aan niet-professionele investeerders is in België bij gevolg niet a priori verboden. Zie Reglement van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten betreffende het commercialiseringsverbod van bepaalde financiële producten aan niet-professionele cliënten, BS 20 mei 2014

Welke informatie moet immotokens delen?

Het feit dat immotokens die overdraagbaar en verhandelbaar ‘effecten’ zijn, houdt in dat de daaraan gerelateerde ITO’s onderworpen kunnen zijn aan het prospectusregime uit de Prospectuswetgeving. Voor de panden die immotokens momenteel uitgeeft volstaat een informatie nota. Aangezien de belegging aan +150 beleggers zal worden aangeboden is de informatie nota verplicht, alsook het voldoen aan de reclame wetgeving.

Kan Immotokens het vastgoed aanhouden in een BV of moet dat in een speciale vennootschap? 

Zowel een klassieke BV als NV volstaat. Ze kunnen meerdere panden in 1 vennootschap aanhouden.

Wat zijn de grote risico’s bij een investering in Immotokens?

De risico’s zijn omschreven in de informatie nota. In hun FAQ kan je de belangrijkste risico’s raadplegen.

Hoe beoogt immotokens om de investeerders te beschermen?

Immotokens geeft aan dat ze hun investeerders beschermen door (i) het uitvoeren van een voorafgaandelijke due diligence op het pand, (ii) de eventuele risico’s en kosten duidelijk aan de investeerders weer te geven, (iii) het maximaal contractueel verankeren van de rechten en plichten ten aanzien van de tokenhouder en (iv) het maximaal verzekeren van de onroerende goederen.

Interessante links