Huwelijk, samenwonen en echtscheiding

Huwelijk, samenwonen en echtscheiding is een onderdeel van Personen- en Familierecht op jureca.be. Hieronder valt het recht met betrekking tot het huwen, scheiden, samenwonen, enz. Voorbeelden van zaken die hieronder vallen zijn: huwelijk, echtscheiding, samenwonen, samenlevingscontracten, alimentatie, onderhoudsverplichtingen, bezoekrecht, omgangsrecht, ....

Huwelijk: Het huwelijk kan worden omschreven als een wettelijk omkaderd instituut dat erop gericht is een duurzame levensgemeenschap tussen de twee echtgenoten tot stand te brengen. Het huwelijk wordt tot stand gebracht door een vormgebonden overeenkomst.

Samenwonen: Twee personen die samenwonen en bij hun gemeente een verklaring van wettelijk samenwonen afleggen, zijn wettelijk samenwonend. Deze aangifte geeft een zekere juridische bescherming. Twee personen die in België een woning delen kunnen wettelijk samenwonen. Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele of homoseksuele partners. U kunt ook wettelijk gaan samenwonen met een familielid of met iemand anders waarmee u geen seksuele relatie heeft.

Echtscheiding: Bij een echtscheiding wordt een burgerlijk huwelijk beëindigd. In de landen waar echtscheidingen toegestaan worden, worden alle juridische banden die de echtgenoten hebben, verbroken en kan elkeen, als hij of zij dat wil, opnieuw met iemand burgerlijk trouwen.