Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Heb je nood aan betaalbaar juridisch advies?

Werf

Is het veilig op jouw bouwwerf?

Wat is een werf?

Een werf is een plaats of terrein waar iets gebouwd of aangelegd wordt.

Normen en veiligheid op de bouwwerf

De tussenkomst van een veiligheidscoördinator is verplicht voor alle bouwplaatsen waar meer dan één aannemer aan het werk zal zijn, zelfs al komen deze aannemers nooit gelijktijdig op de werf. Zelfstandigen en nutsbedrijven (die bijvoorbeeld de waterleidingen komen aansluiten) worden ook als aannemers beschouwd. Deze regeling is zowel van toepassing bij nieuwbouw als bij renovatiewerken.

Als het geheel van de werken door slechts één aannemer wordt uitgevoerd, is het niet verplicht om coördinatoren aan te stellen. Maar ook in dat geval hebben de architect en de opdrachtgever natuurlijk de plicht om de algemene preventieprincipes toe te passen.

Rol van de coördinator

De veiligheidscoördinator moet het risico indijken dat ontstaat door de interactie van verschillende aannemers. U heeft dus iemand nodig met ervaring en beroepskennis. Wie dat is is afhankelijk van het stadium van het bouwproces en de aard van de werken. De coördinatieopdracht mag tijdens ontwerpfase en uitvoering van de werken door dezelfde persoon worden vervuld.

Er moeten twee coördinatoren worden aangesteld: een coördinator-ontwerp en een coördinator-verwezenlijking. De coördinator-ontwerp legt zich toe op het op elkaar afstemmen van de activiteiten en desiderata van de tussenkomende partijen bij het ontwerp (opdrachtgever, architect,...). De coördinator-verwezenlijking legt zich toe op het coördineren van de gelijktijdige en de opeenvolgende activiteiten op de bouwplaats.

In de mate dat opdrachtgevers, de ontwerpers of de aannemers tekort zouden schieten bij het nemen van de gepaste preventiemaatregelen om bij de bouw van een nieuwe woning of bij het onderhoud of de eventuele herstellingen van een bestaande woning, de werken op een veilige en gezonde manier te kunnen uitvoeren, hebben de beide coördinatoren ook als taak hierover advies te geven.

Voor werven die kleiner zijn dan 500 m² geldt een soepelere regeling. Als ze voldoen aan de voorwaarden kunnen de architect en/of aannemer zelf de veiligheidscoördinatie uitvoeren.

Welke problemen zijn er?

  • Het werf is naast een voetbalveld waardoor er af en toe ballen naar het werf worden gesjot.
  • Het werf is te klein waardoor ze veel van de openbare weg moeten gebruiken en mensen storen.
  • De buren rond het werf klagen dat er teveel lawaai wordt gemaakt.
Bestel een advies

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Eenvoudig te bereiken wanneer jij het wilt.
  • 2. Geen verassingen of te dure facturen.
  • 3. Dankzij slimme tools en automatisaties.

Vragen? Stel ze hier