Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Ontslaan wegens ziekteverlof

Samengevat

  • Een werkgever kan jou ontslaan als je teveel ziek bent. Hij mag dit niet zo verwoorden, maar als hij alles correct doet en een opzegvergoeding betaalt staat hij in zijn recht.
  • Als een werkgever jou ontslaat wegens dwingende redenen en dus geen opzegvergoeding betaalt, dan sta jij in jouw recht als die dwingende reden niet correct is. Zoals bv. teveel ziek zijn of langdurig ziek zijn. Je kan in dit geval een opzegvergoeding eisen. 

Ben je ontslaan tijdens je ziekteverlof of dreigt jouw werkgever jou te ontslaan omdat je (teveel) ziek bent?

Dan heb je enkele rechten als werknemer. Let wel, in principe staat het de werkever vrij om iedereen te ontslaan wanneer hij dat wilt. Hij kan dus niet verplicht worden om iemand in dienst te houden. Hij kan jou dus steeds ontslaan omdat hij dat wilt - zonder hier een specifieke reden voor te hebben. 

Als de werkgever jou ontslaat is hij wel verplicht om een opzeggingsvergoeding te betalen. Als de werkgever dit correct doet en alles betaalt, dan kan je hier weinig tegen doen. Je kan het ontslag wel aanvechten omdat de reden verkeerd is maar veel zal je daar niet mee winnen. De werkgever blijft het recht hebben om iemand te ontslaan als hij dat wilt. 

Vaak proberen werkgevers jou wel te ontslaan wegens dwingende redenen, omdat ze dan geen opzegvergoeding moeten betalen. Als ze jou zo ontslaan dan is de onderligende reden wél van cruciaal belang. Want als je hier kan aantonen dan de opgegeven reden niet geldig is dan kan je van de werkgever een opzegvergoeding eisen! Een niet geldige reden is bijvoorbeeld dat je teveel in ziek bent. 

Een werkgever kan jou ontslaan als je teveel ziek bent. Hij mag dit niet zo verwoorden, maar als hij alles correct doet en een opzegvergoeding betaalt staat hij in zijn recht.

Als een werkgever jou ontslaat wegens dwingende redenen en dus geen opzegvergoeding betaalt, dan sta jij in jouw recht als die dwingende reden niet correct is. Zoals bv. teveel ziek zijn of langdurig ziek zijn. Je kan in dit geval een opzegvergoeding eisen. 

Als je in ziekteverlof bent kan je dus bijna nooit ontslagen worden wegens dwingende redenen. Alleen wegens heel ernstige fouten kan je ontslagen worden. Zo kan een werkgever jou ontslaan tijdens je ziekteverlof als blijkt dat je de week ervoor iets gestolen hebt. Ben je toch ontslaan tijdens of in de aanloop van je ziekteverlof wegens dwingende redenen die niet correct zijn dan kan je een schade vergoeding vragen.
 

Welke voorwaarden nodig om te winnen?

  • Je moet ontslagen zijn wegens dwingende redenen.
  • In ziekteverlof zijn of gaan.
  • Niets 'grof' verkeerd gedaan (zoals stelen bv.). De dwingende reden moet dus onterecht zijn. Ziekte is een voorbeeld van een onterechte reen.

Wat kan je eisen?

  • Je kan jouw opzeggingsvergoeding eisen
  • Een extra mogelijke schadevergoeding is mogelijk. Hoeveel dit is hangt af van sector tot sector.

Waarom heb je hier een advocaat nodig?

  • De vergoeding te begroten
  • Kijken of de dwingende redenen inderdaad verkeerd zijn zodat je een vordering kan instellen.
  • De zaak voorleggen aan de rechtbank.

Stel dat je win, hoeveel kost het jou?

Niets. De werkgever betaald de gerechtskosten en dient een forfataire tegemoetkoming betalen bij advocaat kosten, die meestal ruim voldoende is. 
 

Stel dat ik verlies, hoeveel kost het mij?

Enkel uw advocaat (Geen gerechtskosten!) en eventueel een forfataire tegemoetkoming in de advocaat kosten van uw werkgever.  
 

Welke stappen kan ik nu ondernemen?

Als je eerst advies wilt over jouw situatie dan kan je dat hier gemakkelijk online bestellen bij een advocaat.