Heb je een advocaat nodig?

Wij helpen jou graag verder. 

  • Vind een advocaat
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Wat zijn mijn rechten als ik getakeld ben

De regels rond getakeld worden en de boetes verschillen van gemeente tot gemeente. Je hebt weinig rechten wel als je getakeld bent. Je kan proberen aan te tonen dat je om foutieve redenen getakeld bent, maar dit zal vaak weinig uithalen. 

De juridische kost om dit te bewijzen of aan te vechten is vaak vele malen groter dan de takel kost. Het kan in principe wel als het niet duidelijk was dat je daar niet kon parkeren. De regel luidt:

De weggebruikers moeten de verkeerslichten, verkeersborden en wegmarkeringen in acht nemen wanneer deze regelmatig zijn naar de vorm, voldoende zichtbaar zijn en overeenkomstig de voorschriften van dit reglement zijn aangebracht.

Als dit niet zo is kan je het aanvechten. 

Wat moet ik doen als ik getakeld ben?

Als je je wagen niet meer vindt op de plaats waar je 'm geparkeerd hebt achtergelaten, is de kans groot dat je wagen getakeld is. Zeker als je eigenlijk een verkeersovertreding beging. Om zeker te zijn dat je wagen niet gestolen werd, bel je best eerst naar de politie. Gebruik niet het noodnummer maar een lokaal nummer van de gemeente.

Bij een verkeersinberuk kan je je rechtstreeks melden bij de takeldienst. De kosten (boete omwille van de verkeersinbreuk samen met de takel- en bewaringskosten) worden achteraf verhaald op de houder van de nummerplaat van het voertuig via een rekening die door de politie naar het thuisadres wordt opgestuurd.

In geval van inbeslagname, moet je je eerst wenden tot de politie op het centraal onthaal. Je ontvangt een formulier om je voertuig terug te krijgen. De takel- en bewaringskosten moet je dan bij de takeldienst vereffenen.

Deze regeling geldt niet voor administratieve takelingen. Dit zijn takelingen die uitgevoerd worden bij een acute gevaarssituatie of wanneer een vergunninghouder die een deel van de openbare weg in gebruik neemt (werken, verhuis, …), vraagt om een reglementair geparkeerd voertuig weg te takelen. In deze gevallen wordt je voertuig op een reglementaire parkeerplaats op de openbare weg geplaatst.

Krijg ik mijn voertuig altijd terug als het getakeld is?

Een takelbedrijg heeft geen recht om uw voertuig bij te houden. Dit wil zeggen dat ze uw voertuig altijd moeten vrijgeven.