Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Welke regels gelden op een privéparking?

 

Een privéparking is een parkeergelegenheid waarvan de eigenaar de toegang beperkt. Enkele voorbeelden: een bedrijfsparking die alleen toegang geeft aan de werknemers van dat bedrijf of een parking voor een winkel die bestemd is voor de klanten.

Welke regels moet je volgen?

Op gerechtelijk vlak zijn de verkeersregels hier niet van toepassing. Maar dat betekent niet dat alles is toegelaten. Indien er een ongeval gebeurt, kan de rechter je veroordelen voor het niet respecteren van de veiligheidsregels. Als er bewegwijzering aanwezig is, dan moet je die respecteren.

Wat gebeurt er bij een overtreding?

Je kunt alleen in geval van ernstig gevaar een boete krijgen:

  • Je rijdt onder invloed (te veel alcohol in je bloed)
  • Je bent niet verzekerd
  • Je pleegt vluchtmisdrijf 

Als je voertuig slecht geparkeerd staat op een privéparking, zal je geen boete krijgen. Maar je bent wel verplicht om de instructies (bijvoorbeeld door middel van bewegwijzering) die opgelegd worden door de eigenaar van de parking, te respecteren. De eigenaar van de privéparking kan overigens wel maatregelen treffen, indien deze instructies niet nageleefd worden.

Wat gebeurt er bij diefstal of schade?

In principe niet veel. Er zijn twee situaties mogelijk:

  1. Ofwel stelt de eigenaar jou een onbewaakte parkeerplaats ter beschikking. In dat geval is de eigenaar niet verantwoordelijk voor diefstal of schade.
  2. Ofwel biedt hij een ‘bewaringscontract’ aan (bijvoorbeeld als je je autosleutels bij een bewaker achterlaat). De uitbater/eigenaar van de parking draagt dan de wettelijke verantwoordelijkheid, behalve als hij kan bewijzen dat dit niet het geval is. Hij kan zich bijvoorbeeld onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid door die aansprakelijkheidsvrijstelling duidelijk aan te geven bij de ingang van de parking. De wetgever meent dan dat de klant, bij het inrijden van de parking, hier kennis van heeft genomen en het aanvaardt. 

Mag de politie tussenkomen?

De politie zal in de meeste gevallen niet tussenkomen bij een ongeval. Tenzij er zwaargewonden zijn of er vluchtmisdrijf werd gepleegd. Je bevindt je immers op een privéparking en niet op de openbare weg. De politie kan noch een boete uitschrijven (behalve in bovenvermeld geval) noch je voertuig laten wegtakelen.

Kan mijn voertuig weggetakeld worden?

De eigenaar van de parking mag inderdaad je voertuig laten wegtakelen in de volgende gevallen:

  • Je hebt het recht niet om deze parking te gebruiken
  • Je staat slecht geparkeerd 

Het wegtakelen gebeurt op kosten van de eigenaar van de parking, maar deze zal op zijn beurt via de rechtbank de betaalde som van jou terugeisen.

Voorzichtigheid geboden

Bij ongeval of diefstal kunnen de rechterlijke beslissingen sterk variëren. Je kunt dit vermijden door de instructies en voorzichtigheidsregels te respecteren.