Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Heb je nood aan betaalbaar juridisch advies?

Slachtoffer ongeval

Heeft u problemen of vragen als slachtoffer in het verkeer? Bekijk hier welke juridische stappen u kunt ondernemen met een advocaat of krijg advies

U bent slachtoffer in het verkeer en leidt schade

Algemeen

Als u schade lijdt door een andere bestuurder en de zaak niet buiten de rechtbank kan worden afgehandeld, kan u rechtstreeks de WAM-verzekeraar van de dader aanspreken. Dit is een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor iedereen die een voertuig bestuurt. Vereist is dus wel dat de andere persoon burgerrechtelijke aansprakelijk is. Hij moet een fout hebben gemaakt.

U kan ook ervoor kiezen om de dader zelf aan te spreken, maar dat is meestal minder interessant.

Heeft de persoon in kwestie geen verzekeraar en beschikt hij niet over voldoende persoonlijke middelen, dan kan u een beroep doen op het Gemeenschappelijk Waarborgfonds. Dat is ook zo als u schade lijdt door een niet-geïdentificeerde bestuurder of als er geen fout is begaan. Het Gemeenschappelijk Waarborgfonds vergoedt in de eerste plaats lichamelijke schade, en soms ook materiële schade. Prothesen en brillen worden steeds vergoed.

Welke stappen moet ik ondernemen als ik slachtoffer ben van een verkeersongeval?

Bewijs van alle schade verzamelen

Als u een slachtoffer bent van een verkeersongeval leg dan zo spoedig mogelijk een dossier aan met al het mogelijke bewijsmateriaal (foto’s, namen van getuigen, verklaringen van getuigen, …) van het ongeval en de door u verrichte onkosten bundelt, gestaafd met de nodige bewijsstukken (rekeninguittreksels, facturen, …).

Het aanrijdingsformulier invullen

Vul samen met de tegenpartij het Europees aanrijdingsformulier in. Vul het altijd in, ook al zegt de andere partij dat zij schuldig zijn en uw schade zullen vergoeden. Bij geringe schade is het niet noodzakelijk de politie te verwittigen, als er op het aanrijdingsformulier geen twijfel bestaat over de schade en de dader van het ongeval. 

De politie verwittigen

Indien er gewonden zijn contacteert u uiteraard eerst en vooral de hulpdiensten en bent u verplicht de politie te contacteren. Als er geen gewonden zijn en enkel schade, neem dan eerst foto's van het ongeval. Daarna ontruimt u best zo snel mogelijk de baan. Als de tegenpartij niet wil mee werken met het aansprakelijkheidsformulier contacteer dan ook direct de politie.

Verwittig uw verzekeringsmaatschappij

Neem na het ongeval zo snel als mogelijk contact op met uw verzekeringsmakelaar en/of verzekeraar burgerlijke aansprakelijkheid voertuigen. Daarenboven informeert u best ook de eventuele andere verzekeringsmaatschappijen waarbij u een verzekering hebt afgesloten die mogelijks dekking kunnen verlenen (hospitalisatieverzekering, familiale verzekering, …).

U lijdt schade als zwakke weggebruiker (met de fiets of te voet)

Lijdt u als zwakke weggebruiker schade door een auto-ongeluk, dan kan u steeds de WAM-verzekeraar' van de andere bestuurder aanspreken. Het maakt niet uit wie het ongeval veroorzaakt heeft. Wel krijgt u enkel fysieke schade vergoed.

Bestel een advies

Waarom kiezen voor Jureca?

  • 1. Eenvoudig te bereiken wanneer jij het wilt.
  • 2. Geen verassingen of te dure facturen.
  • 3. Dankzij slimme tools en automatisaties.

Vragen? Stel ze hier