Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Wat is dronken rijden?

Wat is dronken of geïntoxiceerd rijden? 

Dronken rijden is in België verboden. Je mag dus niet gedronken hebben en u in het verkeer begeven, op welke manier dan ook. Je dronken verplaatsen met om het even welk vervoersmiddel (auto, tractor, fiets, quad,…) is verboden. 

Als je zat wandelt dan geldt dit niet als dronken rijden maar als openbaar dronkenschap. 

De politie kan in principe iedereen vragen een ademtest te ondergaan die zich in het verkeer bevind.  Je kan dit weigeren, maar in bijna alle gevallen is het geen goed idee om te weigeren, want dan beken je eigenlijk impliciet schuld. 

Als je positief blaast ben je officieël “geïntoxiceerd” en sowieso strafbaar. Aan de hand van uw geblazen waarde (promille of alviolaire lucht) wordt uw straf bepaalt. Straffen variëeren van een boete tussen 150 en 24.000 al dan niet met een rijverbod.

Daarnaast kan je ook in dronkenschap verkeren. 

Dronkenschap wordt vastgesteld door de politie aan de hand van een checklist. Ze probeer in te schatten of je dronken ben. Elke politie zone heeft een ander lijstje maar de volgende komen vaak voor:

  1. Hoe loop je? (Zig zag, gespreide benen, struikelen, met de voete slepen)
  2. Hoe spreek je? (Dubbele tong, traag spreken, stotteren, niet meer spreken)
  3. Hoe zie je eruit? (Slordig gekleed, kots op de kleren, drankvlekken)
  4. Ogen? (Half gesloten, bloeddoorlopen, verwijde pupillen)

Stel dat de politie vasteld dat je naast intoxicatie ook dronkenschap vertoont dan krijg je naast je boete soms ook medische en psychologische proeven opgelegd. Deze proeven zijn op eigen kosten. Het komt wel vaak voor dat als je geïntoxiceerd en dronken bent dat je enkel de boete krijgt.