Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Schijnhuwelijk

Wat is een schijnhuwelijk? 

De wet stelt dat een schijnhuwelijk een huwelijk is, waarbij "ondanks de gegeven formele toestemmingen tot het huwelijk, uit een geheel van omstandigheden blijkt dat de intentie van minstens één van de echtgenoten kennelijk niet gericht is op het totstandbrengen van een duurzame levensgemeenschap, maar enkel op het bekomen van een verblijfsrechtelijk voordeel".              

Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat twee personen met elkaar getrouwd zijn met als enige intentie om één van de beide partners legaal in ons land te laten verblijven. Belangrijk hierbij is dat slechts één van de beide echtgenoten deze intentie gehad moet hebben en dat een 'geheel van omstandigheden' dit kan aantonen.  

Het is dus de overheid zelf die deze intentie van minstens één van de echtgenoten moet kunnen aantonen. De strijd tegen schijnhuwelijken mag er echter niet toe leiden dat elk gemengd huwelijk automatisch als verdacht bestempeld wordt en dus onderzocht kan worden door de bevoegde instantie.

Wat is een schijnhuwelijk niet?

Je mag een schijnhuwelijk niet verwarren met een gedwongen huwelijk, waarbij één partij gedwongen wordt om tegen zijn of haar wil te trouwen, een gearrangeerd huwelijk, waarbij de families van de toekomstige echtgenoten een centrale rol spelen bij het regelen van het huwelijk en een verstandshuwelijk, waarbij de echtgenoten ook niet met elkaar getrouwd zijn uit liefde, maar eerder uit practische of materiele overwegingen. In België zijn enkel het schijnhuwelijk en gedwongen huwelijk verboden, en zijn het gearrangeerd huwelijk en verstandshuwelijk wettelijk dus toegelaten indien daarbij geen andere regels worden overtreden.