Scheiden

Alles wat je moet weten als je wilt scheiden

Als je definitief besloten hebt om te scheiden van je partner, kan je opteren voor een echtscheiding, een feitelijkescheiding of eenscheiding van tafel en bed.

Echtscheiding

Er zijn twee manieren om uit de echt te scheiden. Als je partner instemt met de scheiding, kan je scheiden door onderlinge toestemming. Je dient dan een scheidingsovereenkomst op te stellen waarin de scheidingsvoorwaarden vermeld worden. Je leest hier meer over de echtscheiding door onderlinge toestemming. 

In het geval je partner niet wil scheiden, kan je scheiden als gevolg van een onherstelbare ontwrichting. Deze juridische term betekent dat het om één of meerdere redenen onmogelijk geworden is om verder samen te leven met je partner. Op deze pagina vindt je meer uitleg over de onherstelbare ontwrichting

Feitelijke scheiding

Een feitelijke scheiding betekent dat de partners niet langer samenleven. Dit kan een definitief karakter krijgen en de aanzet vormen tot een echtscheiding, maar dat hoeft niet. Het is ook mogelijk dat de feitelijke scheiding het gevolg is van een bezinningsperiode, waarna de echtgenoten op een gegeven moment opnieuw gaan samenwonen en het huwelijk verder gezet wordt. Meer over de feitelijkescheiding.

Scheiding van tafel en bed

Dit is een alternatief voor de feitelijke scheiding. Het belangrijkste verschil is dat er een gerechtelijke procedure nodig is voor een scheiding van tafel en bed, wat niet het geval is voor een feitelijke scheiding. Lees meer over de scheiding van tafel en bed.

Bemiddeling

Scheiden is een ingrijpende gebeurtenis waar heel wat bij komt kijken en waar emoties vaak hoog oplaaien. Desondanks zou je in die moeilijke periode toch in staat moeten zijn om rationele beslissingen te nemen. Een scheidingsbemiddelaar of een advocaat kan je hiermee helpen.

Relatietherapie

Als de kans bestaat dat de relatie met je partner nog gered kan worden, kan mogelijk relatietherapie uitkomst bieden. 

Gezinsproblemen 

Maar al te vaak zijn ernstige gezinsproblemen de oorzaak van een echtscheiding. Er zijn meerdere instanties die je kunnen bijstaan wanneer je af te rekenen krijgt met relatieproblemen, schulden, partnergeweld of kindermishandeling.

Wacht niet met uw rechten te beschermen.

Jureca helpt u vrijblijvend met het zoeken van de ideale advocaat. Een eerste consultatie over uw rechten is bovendien vaak gratis.

  • Vertel ons vrijblijvend uw situatie
  • Wij contacteren gespecialiseerde advocaten
  • U ontvangt een overzicht van mogelijke oplossingen en prijzen

Neem geen risico

Post hier gratis uw zaak