Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Wettelijke regels voor erfenissen

Vrij om een erfenis te regelen  

In het algemeen is het zo dat je in België behoorlijk vrij bent om jouw erfenis te regelen in een testament, op voorwaarde dat je bij je verstand bent en de minimumrechten van belangrijke erfgenamen (zoals echtgenoten en kinderen) respecteert. Vraag advies aan een notaris (het eerste advies is in principe gratis)! Maak je geen testament, dan bepaalt de wet de erfgenamen volgens verwantschap.

Je hebt ook de vrije keuze om een erfenis te aanvaarden of te weigeren. Als erfgenaam heb je wel bepaalde verantwoordelijkheden en moet je belastingen betalen.

Wetten en regels voor erfenissen

De wettelijke regels voor erfenissen vind je hoofdzakelijk in:

  • het Burgerlijk Wetboek (art. 718-892): wie erft wat, hoe een erfenis aanvaarden of verwerpen, testamenten en schenkingen,… 
  • de Vlaamse Codex Fiscaliteit voor de erfbelasting: regels over aangifte van nalatenschap en erfbelasting (vroeger successierechten genoemd).

Lees zeker ook ons artikel Hoe wordt een erfenis concreet verdeeld? om op eenvoudige en duidelijke wijze alles te vernemen over wettelijke orden, graden, plaatsvervulling en kloving.

Discussie over erfenis

Een erfenis leidt heel vaak tot discussies. Indien je er onderling niet aan uit raakt, biedt de notaris of een bemiddelaar meestal een oplossing.

De ideale advocaat-bemiddelaar voor jouw erfenisprobleem vind je hier door vrijblijvend en anoniem jouw zaak te posten.

Blijft de onenigheid over een nalatenschap bestaan, dan trek je samen met een gespecialiseerdeadvocaat naar de rechtbank. Bij een conflict met de fiscus moet je eerst een intern bezwaarschrift indienen vooraleer naar de rechter te trekken.

Je kan hier zelf een advocaat zoeken of je kan de beste advocaat vinden via onze gratis tool.