Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Beslag op inboedel door schulden in erfenis

Help! Beslag op inboedel, wat is dat?

Plots staat de deurwaarder aan de deur en schrijft jouw ganse inboedel op om die vervolgens te verkopen. Een echte nachtmerrie, maar helaas wel mogelijk. Lees waarom en hoe dit te voorkomen!

Bij een beslag neemt een schuldeiser via een gerechtsdeurwaarder jouw inboedel (of loon, auto, woning,…) om die vervolgens te verkopen en zo jouw schulden betaald te krijgen met de verkoopsopbrengst. Iedereen staat namelijk met zijn ganse vermogen, dus ook met de inboedel, borg voor betaling van zijn schulden. Dat is een algemene regel van onze samenleving (met amper uitzonderingen: zie verder).

Die schulden kunnen afkomstig zijn van een (zuiver) aanvaarde erfenis want schulden erf je ook. Wanneer schulden opduiken kan je de aanvaarde erfenis niet meer ‘teruggeven’ of weigeren. Raadpleeg dus tijdig een notaris bij een erfenis en lees alvast voorgaande artikelen. Pas op voor stilzwijgende aanvaarding van een erfenis!

Welke spullen van de inboedel mag de deurwaarder niet meenemen?

  1. Levensnoodzakelijke goederen zoals tafel en stoelen, koelkast, bed, schoolgerief van de kinderen
  2. Gehuurde meubels bij huur van gemeubelde woning (bewijs nodig!)

Opgelet: de meeste waardevolle dingen mogen dus wél in beslag genomen worden: televisie, computer, smartphone, Wii/Playstation/Xbox, … En veel meubels zullen er jammer genoeg niet overblijven na de passage van de deurwaarder.

Jouw inboedel snel op iemand anders naam zetten is géén oplossing (en trouwens wettelijk verboden). De gerechtsdeurwaarder mag er vanuit gaan dat alle inboedel van jou is, ook al zijn bepaalde spullen eigenlijk van degene met wie je samenleeft, een persoon die niets met jouw schulden te maken heeft. Die persoon moet harde bewijzen leveren –aankoopfactuur én betalingsbewijs- én een gerechtelijke procedure van revindicatie of terugvordering opstarten om zijn of haar spullen terug te zien. Weinig kans op slagen trouwens…

Wat doen tegen beslag?

Vind de beste advocaat voor problemen met schulden ofbeslag. Post anoniem en zonder verdere verplichtingen jouw zaak.