Heb je een advocaat nodig? 

Wij helpen jou graag verder. 

  • Gratis intake gesprek
  • Analyse van jouw situatie
  • Vaste en gunstige tarieven
  • Platform van 70 gespecialiseerde advocaten
Meer info over online juridisch advies

Erfenis aanvaarden of verwerpen: definitieve keuze

Jouw beslissing over de erfenis is onherroepelijk

Zoals we in eerdere artikels uitlegden, kan je op 3 manieren reageren op een erfenis:

  • Je aanvaardt de erfenis met alles wat erbij hoort, ook de schulden.
  • Je weigert de erfenis.
  • Je aanvaardt onder voorwaarden.

Maar kan je nog van gedachten veranderen, en een aanvaarde erfenis in tweede instantie weigeren? En kan je een geweigerde erfenis toch nog aanvaarden wanneer deze achteraf wél interessant blijkt?

Nee, jouw keuze om een erfenis al dan niet te aanvaarden is definitief. Bezint dus eer je begint en maak samen met de notaris een weloverwogen keuze bij een erfenis. Lees verder voor meer informatie en tips.

Verkeerde keuze bij erfenis

Kiezen is soms verliezen. Stel: je aanvaardt de erfenis van jouw grootvader zonder meer. Wanneer er nadien onverwachte schulden in de erfenis opduiken, of de bezittingen van opa minder waard blijken dan gedacht, kan je de erfenis niet meer weigeren. Aanvaard is aanvaard, ook al zijn er meer schulden dan eigendommen. Die schulden van opa zal je dan uit eigen zak moeten betalen.

Let vooral op voor het ‘per ongeluk’ of onbewust aanvaarden van een erfenis. Soms heb je zonder dat je het echt beseft, de erfenis al aanvaard en kàn je niet meer weigeren. Aanvaarden gebeurt bijvoorbeeld door de inboedel van de overledene te verdelen of door je op een andere manier als erfgenaam of eigenaar te gedragen. Deze ‘stilzwijgende’ aanvaarding telt even goed als onvoorwaardelijke aanvaarding van de erfenis. Je moet dan alle schulden betalen, ook al zijn dat er meer dan de erfenis opbrengt.

Maar het is ook mogelijk dat je een erfenis (te) snel weigerde omdat je het zaakje niet vertrouwde. Indien die erfenis uiteindelijk toch interessant blijkt, bijvoorbeeld doordat er een groot spaarboekje of een heleboel aandelen opduiken, zie je deze aan jouw neus voorbij gaan. Ook dat moet je natuurlijk proberen te vermijden.

Wat te doen bij twijfel over erfenis

Een keuze bij een erfenis is onherroepelijk.

Om een schuldenberg of het mislopen van een interessante erfenis te vermijden, stap je best naar de notaris en kies je bij de minste twijfel voor een tussenoplossing. Dat is het aanvaarden van de erfenis onder voorrecht van boedelbeschrijving.

Dat is de juridische term voor aanvaarden zonder dat je uit eigen zak zal moeten opleggen om het teveel aan schulden te betalen. In het slechtste geval is het een nuloperatie en erf je niets. In het beste geval is de erfenis positief en houd je er een aardig centje aan over.

Heb je twijfels wat je best doet? Of wil je advies? Laat je bijstaan door een notaris of advocaat. Je kan hier zelf een advocaat zoeken of je kan de beste advocaat vinden via deze gratis tool.