Beslissen

Moet je een erfenis aan vaarden of verwerpen?

Ben ik verplicht om een erfenis te aanvaarden?

Nee, je bent (gelukkig) niet verplicht om een erfenis zomaar te aanvaarden. Er zijn nog twee andere mogelijkheden: de erfenis weigeren, of hem aanvaarden met als voorwaarde dat je niet uit eigen zak moet opleggen om eventuele schulden te betalen.

In juridische termen heten deze 3 mogelijkheden:

Schulden erven? Nee, dank u! 

Waarom zou je een erfenis weigeren, denk je misschien. Wel: schulden erf je ook! Wanneer er veel schulden in de erfenis zitten of je twijfelt daarover, aanvaard je de erfenis best niet zomaar. Is het heel duidelijk dat de erfenis enkel uit een schuldenberg bestaat, dan verwerp of weiger je de erfenis. Bij twijfel over wat je erft, laat je dit onderzoeken door de notaris. In een onduidelijke situatie kan je de erfenis veilig aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. In het slechtste geval (meer schulden dan bezittingen) erf je bij zo’n soort aanvaarding niets. Maar je blijft in elk geval niet zitten met een heleboel schulden! Bovendien kan de erfenis toch nog beter meevallen dan verwacht…

 

Erfenis afstaan aan kinderen

Er kan ook een ‘positieve’ reden zijn om een erfenis te weigeren: misschien wil je jouw erfenis afstaan aan jouw kinderen omdat zij die beter kunnen gebruiken. Zo’n generatiesprong of erfenissprong is perfect mogelijk. Klik op de voorgaande link om te vernemen hoe je zo ook belastingen of successierechten bespaart.

 

Weigering van erfenis om andere redenen

Je kan de nalatenschap ook verwerpen om emotionele of andere redenen. Je wil bijvoorbeeld niets (meer) met de overledene (‘erflater’ genoemd) te maken hebben. Misschien roept de erfenis nare herinneringen op en heb je bewust afstand genomen van die persoon en nu ook van de erfenis. De reden van weigering doet er eigenlijk niet toe. Je hoeft je niet te verantwoorden of een reden op te geven wanneer je een erfenis weigert.

 

Wat de reden ook is, een erfenis weigeren is dus zeker mogelijk. Bij deze belangrijke en definitieve keuze laat je je best bijstaan door een notaris of advocaat. Je kan hier zelf een advocaat zoeken of je kan de beste advocaat vinden via deze gratis tool.

 

Kom alles te weten over erfenissen, aangifte van nalatenschap,successierechten, testament en successieplanning (schenkingen)

Wacht niet met uw rechten te beschermen.

Jureca helpt u vrijblijvend met het zoeken van de ideale advocaat. Een eerste consultatie over uw rechten is bovendien vaak gratis.

  • Vertel ons vrijblijvend uw situatie
  • Wij contacteren gespecialiseerde advocaten
  • U ontvangt een overzicht van mogelijke oplossingen en prijzen

Neem geen risico

Post hier gratis uw zaak